Ortodox sau naționalist? Ești cu rușii!

Sursa foto: centenarulromaniei.ro

„Veșnicia s-a născut la sat” spunea cândva Lucian Blaga. Ne-a lăsat moștenire un vers ce radiază dragoste de patrie, de tradiție și de spiritualitate, toate plasate într-un topos al nemuririi culturale: România. Însă totul rămâne poezie, căci, în prezent, adevărul este altul: întreaga mândrie națională parcă-și găsește ascunzișuri tot mai umbrite. De cine o fi intimidată acea identitate națională despre care ne place doar să vorbim, dar pe care nu o manifestăm mai răsunător nici măcar de Centenar?

Ne e frică să simțim românește

Unii consideră că de Centenar trebuie să fugim de conceptul de „român” pentru a nu ne pune poporul sub eticheta propagandei rusești și că este de preferat să ne aliniem unor principii cu iz neo-occidentalist (a se citi: neo-marxiste). Ne complacem, deci, cu imaginea de stat european (a se citi: cu valori neo-europene care nu existau la momentul aderării noastre) și lăsăm aburii progresismului să ne acopere valorile noastre românești.

În spațiul public se vehiculează inclusiv faptul că li se recomandă cadrelor universitare să nu aprofundeze teme legate de identitatea națională, spiritualitate sau familia tradițională. Un prim motiv invocat în aceste recomandări se referă la faptul că interesul față de subiectele mai sus menționate ar putea fi interpretat drept o afiliere cu spiritul rusesc. De aici vine și al doilea motiv – lezarea apartenenței noastre la Europa printr-o asemenea asociere, ceea ce reprezintă pur și simplu ideea de „corectitudine politică” preluată din Vest, dusă la extrem acolo și prezentă din ce în ce mai mult și în România.

Logica afirmațiilor pare a fi următoarea: Rusia ar folosi spiritualitatea orientală, ortodoxismul și naționalismul ca mijloc de propagandă, și, prin urmare nu ar trebui să ne identificăm cu astfel de valori. Asta pentru a nu încurca demersul neo-european de realizare a unei mase amorfe de state, în care să primeze facilitarea primirii imigranțiilor ilegali din Orientul Mijlociu și Africa, toleranța față de diversitate (a se citi: LGBTQ) și stingerea treptată a „limitelor” familiei tradiționale.

Totuși, de cât timp mai avem nevoie să învățăm că România trebuie privită în primul rând pentru ceea ce este ea însăși? Sau că e degradant pentru popor – și implicit pentru identitatea lui – să divizăm opinia publică într-o extremă neo-europeană și o alta, rusească? Valorile românești sunt tocmai cum le zice numele: ale noastre, românești.

De Centenar, să ne permitem mai mult ca niciodată „luxul” de a ne mândri cu: „Capela Sixtină a Estului”, Delta Dunării, Porțile de Fier, Transfăgărășanul, Castelul Peleș, etc.. Suntem înzestrați cu o istorie bogată, cu strămoși ce ne-au dăruit tradiții inconfundabile și o mitologie plină de moralitate, cu norocul de a trăi într-un spațiu pitoresc, ba chiar idilic… Să sărbătorim evoluția României ca stat independent, ceea ce am devenit în ultimii 100 de ani ca spațiu cultural, economic și social. Am depășit piedicile împreună și le vom depăși în continuare numai păstrând curajul celor ce s-au sacrificat pentru existența României de azi. Așadar, să nu ne fie frică să spunem „sunt român” și să simțim ca atare!

Credit foto: centenarulromaniei.ro