Libia, “înainte și după”

Libia, inainte si dupaLibia, inainte si dupaElitele politice care au distrus Libia și-au îndeplinit planul. Asta a încercat să arate un bărbat libian care s-a fotografiat în diverse locuri din Benghazi în anul 2000, și a revizuit aceleași locații, după 18 ani.

Imaginile de “înainte și după’, care arată devastarea totală a Libiei de după Gaddafi, au devenit virale, cu 50.000 de retweet-uri, după ce acestea au fost postate pe un cont care prezintă imagini istorice ale Libiei sub conducerea lui Muammar al-Gaddafi, între 1969-2011. Curios este cum a ajuns Libia de la a fi un stat stabil, secular și modern, la o simplă văgăună pentru puterile militare jihadiste, luptându-se cu guvernele rivale și, totodată, un spațiu destinat licitațiilor de sclavi în aer liber, ale migranților capturați… De altfel, ceea ce confirmă fotografiile virale este că Libia a fost odată un loc plin de hoteluri, străzi largi și curate, infrastructură funcțională și cartiere pline de viață… Dar aceste locuri sunt acum ruine, putrezind pe fundalul politic al haosului dezlănțuit imediat după ce NATO bombardează țara, pentru o schimbare de regim.

„Rebelii” – legitimați și împuterniciți prin sprijinul larg din partea Occidentului – sunt acum printre forțele militare care găzduiesc licitații de sclavi și alimentează criza europeană a refugiaților. Cu toate acestea, Hillary nu a preconizat niciodată, că schimbarea regimului va lăsa țara și o mare parte din regiuni în astfel de condiții. În schimb, ea a ales pur și simplu să-și încheie rolul în povestea tragică a Libiei cu declarația ei euforică: „Am venit, am văzut, a murit”.

Cu un an înainte de bombardarea NATO a Libiei, Programul ONU de Dezvoltare a alocat un indice de dezvoltare umană (IDU) de 53 în Libia (din 169 țări clasate, Libia a fost cea mai mare pe continentul african). Chiar până în ajunul campaniei aeriene a NATO împotriva statului libian, mass-media internațională a înțeles și a recunoscut poziția înaltă a dezvoltării țării, cu testimonialul BBC din februarie 2011, fiind un caz în acest sens.

Ce ar trebui reamintit, totuși, este faptul că secretarul britanic de externe, Boris Johnson, a fost surprins într-o întâlnire privată anul trecut, spunând că Libia era o țară propice pentru investițiile din Regatul Unit, după ce libienii își vor fi „eliminat cadavrele”. Războiul și consecințele din 2011 au creat un stat eșuat, cu o populație care, din punct de vedere economic, a devenit în prezent dependentă în mare măsură de ajutorul extern.

În prezent Libia este considerată o zonă distrusă din punct de vedere umanitar. Așa a ajuns Libia, înainte și după…