Legea vaccinării obligatorii sau falsa preocupare pentru sănătate

vaccinare obligatorie - copii

Din 2017, legea vaccinării obligatorii stagnează în Parlament din cauza propunerilor divergente ale deputaților dar și ale senatorilor. Acest lucru nu este întâmplător, având în vedere că proiectul de lege prevede ca părinții care refuză vaccinarea copiilor să fie amendați și, de asemenea, ca micuții nevaccinați să nu aibă acces în comunitate în cazul epidemiilor. O astfel de lege care implică obligativitatea vaccinării ar putea deveni extrem de dăunătoare pentru populație din mai multe motive.

Mai întâi, ar fi încălcată libertatea fiecărui cetățean de a alege ceea ce consideră că este potrivit pentru sine și pentru propriul copil. A alege sau a refuza vaccinul – decizia trebuie să vină după o informare atentă, apelând la surse competente și studii reprezentative pentru populația în cauză. Statul nu ar trebui nicidecum să aibă putere de decizie în această problemă, având în vedere că vaccinarea aduce, alături de protecție, și riscul dezvoltării unor deficiențe fizice și psihice. Efectele adverse trebuie să fie expuse părinților și medicul pediatru al fiecărui copil să verifice starea de sănătate a copilului înainte de administrarea vaccinului. De multe ori, însă, evenimentele se petrec invers și se compromit vieți.

Deci, legea ar putea fi considerată chiar neconstituțională dacă privim articolul 22 din Constituția României: „dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”. Se mai asigură integritatea bunăstării umane prin vaccinarea copiilor dacă starea lor de sănătate este amenințată de acest proces?

Cât despre informare, majoritatea persoanelor se opresc la a primi informații din mass-media, fără a verifica dacă există o „poveste” nespusă în cazul detaliilor furnizate. Deschidem televizorul și aflăm că se produc decese pe fondul nevaccinării. De ce nu aflăm și că unii copii nu pot fi vaccinați din cauza afecțiunilor pe care le au? Sau că nu se află în evidența unor medici de familie? Să amintim și condițiile de trai precare sau afecțiunile preexistente de care suferă copilul căruia i s-a sfârșit viața?

statistica rujeola 2012 decese

Echipa jurnaliștilor de la Activenews a conturat o imagine amplă a unor cazuri prezentate distorsionat în mass-media și pot fi vizualizate aici. Iată unul dintre aceste cazuri în care cauza morții este confundată cu rujeola:

La 8 ianuarie, un copil de 1 an și o lună a murit la Spitalul Județean de Urgență Craiova. „Băiețelul suferea de o boală autoimună, practic din cauza acestei afecțiuni sistemul lui imunitar nu mai funcționa. A fost adus la noi, la spital, joi, 5 ianuarie, în stare gravă. A fost diagnosticat și cu rujeolă. Nu era vaccinat. Boala de care suferea este una genetică, și de la mamă am aflat că și unchi de-ai copilului au decedat ca urmare a complicațiilor acestei afecțiuni”, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova. (Sursa: activenews.ro)

În 2012, de exemplu, din cele peste 7000 de cazuri de rujeolă, unul singur a fost mortal. Totuși, cu trecerea anilor, s-a considerat necesar să se achiziționeze 380.000 de doze de vaccin în 2016 în valoare de 9.12 milioane de lei. Apoi, în ianuarie 2017, deși mai existau în stoc 200.000 de doze, s-a anunțat achiziționarea altor 109.000 de doze.

Ne întrebăm, prin urmare, dacă suntem martorii neputincioși ai unei direcționări incorecte a fondurilor și dacă suntem puși în fața unor probleme ireale rezolvate de producători de vaccinuri care vin strict cu soluții ce țin de finanțele proprii.