Gardasil – înțepătura de 500 RON

Gardasil este numele vaccinului „ocrotitor” împotriva HPV, vaccin devenit subiect al polemicilor legate de efectele secundare pe care le produce: de la oboseală cronică în cel mai bun caz până la infertilitate sau deces, în cel mai rău caz. Vaccinul promite protecție contra Papilomavirusului uman, însă reacțiile adverse sunt mai drastice decât măsurile de prevenție a cancerului cervical. Austria a renunțat la acest vaccin încă din 2008. Guvernul Japoniei a oprit programul de vaccinare în 2013, persoanele care au suferit reacții adverse fiind încurajate să dea statul în judecată. Victimele vaccinului au ajuns în stări grave și ireversibile, printre care și imobilizarea în scaun cu rotile. Anul acesta s-au intensificat protestele împotriva Gardasilului și în Irlanda, după ce fetele vaccinate au manifestat oboseală cronică, apoplexie și boli autoimune. Colegiul American de Pediatrie din Statele Unite semnalează, la rândul său, că vaccinul este asociat insuficienței ovariene premature, conducând, deci, la infertilitate. În România încă se mai poate administra vaccinul împotriva HPV la cerere și este chiar recomandat. Asta în ciuda protestelor din 2008, când s-a demarat o campanie de vaccinare a fetelor de clasa a IV-a care a produs mari nemulțumiri, deoarece elevele de 13 ani urmau să fie vaccinate împotriva HPV fără aviz scris din partea părinţilor potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la aceea vreme.

Există studii care au înregistrat ineficacitatea vaccinului, unul dintre cele mai relevante fiind publicat în 2011 în Annals of Medicine, revistă de specialitate din UK. Conform acestuia, nu s-ar fi demonstrat capacitatea vaccinului de a preveni cancerul cervical. Apoi, complicațiile pe care le generează includ convulsii, parestezie (senzații false de amorțire), paralizie, infertilitate, sindromul oboselii cronice, embolism pulmonar și chiar moartea. De asemenea, costurile sunt ridicate, având în vedere că Gardasilul nu este proiectat să aibă efecte pe termen lung, ci doar pentru 2-3 ani ceea ce reprezintă o perioadă extrem de scurtă.

Un alt studiu realizat în Japonia în 2017, unde s-a renunțat la programul de administrare al vaccinului Gardasil, dovedește că decizia de a renunța la respectivul program a fost una întemeiată. Una dintre problemele semnalate era faptul că nu s-au luat în considerare bazele genetice ale bolilor autoimune, ceea ce scade din nivelul de siguranță al vaccinului. În urma studiului, dintr-un eșantion de 800.000 de persoane cărora li s-a administrat Gardasilul, aproape 300 au avut reacții adverse grave. Sunt cifre alarmante, având în vedere că nu au fost luate în calcul și formele mai ușoare ale efectelor adverse. Cel mai grav este că există 30 de tulpini ale HPV, din care 15 sunt cancerigene, iar vaccinul menționat este conceput să lupte contra a doar 4 dintre aceste tulpini.

Însă, în „Românica”, ministreasa de la Sănătate îi dă înainte peste mutilați și cadavre și nu încetează campania de vaccinare, ca să curgă bănuțul, căci fiecare înțepătură costă între 400 și 500 RON.

Credit foto: wikipedia.org